Máme odpovede na všetko, čo chceš vedieť. Nemáš zač!

V online sérii článkov ti zodpovieme tie najpálčivejšie otázky o panenstve, (prvom) milovaní a o sexe. V prvej časti sme rozobrali 7 otázok o milovaní, v druhej sme riešili, kto je panic a kto panna, v tretej sme ti priniesli 10 svedectiev dospelých ľudí, ktorí boli kedysi rovnakí teens ako ty, no a dnes ti prinášame prvý diel otázok a odpovedí na otázky, ktoré ste nám poslali do redakcie!

Minule sme s priateľom blbli a do pošvy mi vsunul pár prstov. Nechala som ho, no o chvíľu to začalo bolieť, tak som ho zrušila. Je to okej?

— Je to úplne okej. Pošvy sú citlivé orgány a musí sa s nimi aj veľmi jemne zaobchádzať. Dôležité je, aby ste sa intímnych dobrodružstiev obaja zúčastňovali dobrovoľne. Ak s niečím nie si ok, neotáľaj a priateľovi o tom povedz! 

Ako veľmi bolí strata panenstva?

— Závisí. Niektorí ľudia necítia žiadnu bolesť, pre iných môže byť sex nepríjemný. Keďže pracuješ po prvýkrát so svojimi vnútornými orgánmi, tlak môže spôsobiť malé krvácanie. Pri prvom sexe nemusíš byť kvôli stresu úplne vzrušená, a tak tvoja pošva nebude dostatočne lubrikovaná. Lubrikované kondómy určite pomôžu! Ak však počas sexu pravidelne zažívaš bolesť, najlepšie je poradiť sa s lekárom.

Všetci hovoria, že sex je fun a super. Som panic a som zvedavý. Je to tak?

— Áno, sex je fun a super, ale nie je pravda, že sex je fun a super za každých okolností. Na sex potrebuješ partnera, takže samotný akt od ďalšieho človeka oddeliť nemôžeš. A ani od seba samého. Musíte byť teda dvaja — a naladení na tú správnu vlnu. Zvyčajne chvíľu potrvá, kým s partnerom nájdeš ten správny rytmus, preto sa nestresuj, ak to prvých párkrát nebude vončo.

Ako viem, že som na sex ready?

— Sex je veľmi intímny. Nie je to len fyzická, ale aj emocionálna aktivita. Je normálne, že ako teen máš silné sexuálne nutkania. Treba sa vedieť ovládať. Fyzicky sa môžeš cítiť byť pripravený/á, no si aktuálne v tom pravom milostnom vzťahu? S tým správnym človekom? Je ten správny čas? Sex je súčasťou vzťahu, preto emócie hrajú dôležitú úlohu. Rešpekt a vzájomná dôvera sú mega dôležité.

Je dobré oholiť sa do hladka alebo len to zastrihnúť?

— Haha, rob, čo chceš! Chlpy sú len a len tvoje a či už sa rozhodneš pre prírodnú alebo vyholenú verziu, je to úplne že tvoja vec. Dodáme len, že podľa prieskumov sa väčšina báb holí úplne a väčšina chalanov sa zastriháva, konečné rozhodnutie je však na tebe.

S partnerom sme o sexe už kecali, no bojím sa, že sa niečo pokazí.

— Ak nie si ready, môžeš si pri sexe ublížiť. Nervozita môže spôsobiť, že sa ti neuvoľnia tie správne svaly. A to môže celý zážitok zničiť. Nemusíš mať strach. Ak vieš, že máš toho správneho partnera a že prišiel ten správny čas, spravte si atmo, venujte sa dlho predohre, aby ste sa obaja uvoľnili — a môžete ísť na vec.

Druhý diel zverejníme už o 2 týždne, nezabudni sa vrátiť na náš web! <3

pripravil: peter394

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.