S úsmevom na tvári

0
737

Leto sa skončilo a prišiel návrat do reality – budíček ešte pred svitaním, úmorná cesta do školy, počúvanie nudných učiteľov a samozrejme nikdy nekončiace domáce úlohy, písomky a kvízy. Ako si teda privoláš naspäť dobrú náladu, pripomínajúcu bezstarostné letné dni? My vieme…

Potrebuješ si zvýšiť hladinu šťastných hormónov a dodať svojmu mozgu dávku látok, ktoré ho napumpujú dobrou náladou. Medzi ne patria napríklad adrenalín, dopamín či endorfíny. Že to znie komplikovane? Čítaj ďalej, určite sa ti to bude páčiť!

  • Adrenalín

Tento hormón ti pláva v žilách, keď zažiješ niečo strašidelné alebo vzrušujúce. Vďaka nemu sa ti rozbúcha srdce a postavia chlpy na krku a ty sa odrazu cítiš, že ŽIJEŠ! Zabezpeč si ho napríklad pomocou nového športu, ako je šerm, vnútrohalové lezenie alebo novým domácim miláčikom z kategórie tarantula.

  • Dopamín

Neboj sa, nemá nič spoločné s dopovaním, práve naopak. Jeho telo ho produkuje vtedy, keď zažiješ niečo nové alebo ťa niečo prekvapí či poteší. Ak sa ním chceš zásobiť, vyskúšaj nové, štipľavé jedlo, alebo sprav niečo nečakané – napríklad zaplať za kávu či hranolky v McDonalde aj za cudzinca, ktorý nič netušiac stojí za tebou.

  • Endorfíny

Hovorí sa im aj hormóny šťastia, pretože vďaka nim necítiš bolesť, hnev či chlad, ale vznášaš sa na obláčiku nadšenia. Chceš zažiť ich poriadnu dávku? Pozri si dobrú komédiu, vyraz s kamošmi na nečakaný výlet vlakom, choď na koncert alebo na akupunktúru – nové zážitky, hlavne tie, pri ktorých sa budeš nekontrolovateľne smiať, ti okamžite zvýšia hladinu endorfínov.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.